Francuska predlaže uvođenje minimalne cene avio-karte

Foto: Airbus - Patrick Desrochers

Ministar transporta Francuske Kleman Bon je za list L’Obs izjavio kako će njegova zemlja najverovatnije predložiti uvođenje minimalne cene avio-karata za letove u Evropi. Kao razlog za uvođenje ove mere gospodin Bon navodi sprečavanje „ekološkog i socijalnog dampinga“.

„Avionske karte od deset evra više nisu moguće tokom ekološke tranzicije, one ne odražavaju cenu koju koštaju našu planetu“, naglasio je francuski ministar, osvrćući se na cenovnu politiku niskotarifnih avio-kompanija.

Prema njegovom mišljenju, cene karata ovih kompanija ne pokrivaju stvarne troškove po putniku dok u isto vreme avioni emituju više štetnih gasova nego vozovi, izjavio je ministar. On je u intervjuu za L’Obs izjavio kako bi zagađivači trebali da se oporezuju i da se prikupljeni novac ulaže u ekološku tranziciju.

Prevoznike koji posluju u Francuskoj u budućnosti mogu očekivati i dodatni nameti u vidu povećanja poreza solidarnosti. Takođe, ministar Bon je ranije najavio povećanje taksi na avio-prevoz u 2024. godini o čemu možete pročitati ovde:

Francuska povećava avio-takse u korist železnice

Foto: Airbus – Patrick Desrochers

03.09.2023.