FOTO: Konvertovani Boing 767 iz Jat Tehnike ponovo u Srbiji

Foto: Aerodrom Niš Konstantin Veliki

Boing 767-300BDSF koji je nedavno konvertovan iz putničke u teretnu varijantu u Jat Tehnici ponovo je posetio Srbiju, ovoga puta aerodrom Konstantin Veliki u Nišu.

Avion sa registracionom oznakom 9H-CAC je u utorak 5. septembra oko 12:30 sleteo na niški aerodrom nakon što je obavio let iz Liježa – jednog od najvećih teretnih čvorišta u Evropi. Svoj put je nastavio svega dva sata kasnije poletevši za Izrael, tačnije Tel Aviv.

Nakon kraće pauze B767 je ponovo u Srbiji; Foto: Aerodrom Niš Konstantin Veliki

Foto: Aerodrom Niš Konstantin Veliki

Radi se o letelici koja je sve do 2020. godine prevozila putnike kompanije Er Kanada Roug (Air Canada Rouge) nakon čega je poslata u Beograd na kargo konverziju. Inženjeri Jat Tehnike su ugradili nova teretna vrata na levoj strani trupa, preuredili unutrašnjost tako da se u njoj mogu transportovati teretni kontejneri.

Mada sređen iznutra, Boing 767 još uvek nije stigao da dobije svoj kozmetički tretman. Na fotografijama objavljenim na Facebook stranici niškog aerodroma, jasno se vide stare kanadske oznake aviona. Zanimljivo je da odmah pored vetrobranskog stakla još uvek stoji nalepnica „Star Alliance“ dok je na repu vidljiva polovina logoa Er Kanade Roug što nedvosmisleno govori o prošlosti ovog Boinga.

Novi vlasnik 27 godina starog aviona je kompanija Čelendž Erlajns (Challenge Airlines) iz Belgije dok registracija sa prefiksom 9H- ukazuje na to da je letelica registrovana na Malti. Prema podacima servisa za praćenje letova FlightRadar24, 9H-CAC u poslednjih nedelju dana najčešće leti na relaciji Lijež – Tel Aviv ali je ponekad svraćao i u Larnaku, Njujork i Saragosu.

Foto: Aerodrom Niš Konstantin Veliki

07.09.2023.