FOTO: Erbas objavio pobednički dizajn za šemu novog A350F

Foto: Airbus

Najveći evropski proizvođač aviona se sprema da u narednoj godini završi prvi primerak svog dugo najavljivanog modela A350F. Zbog toga je kompanija Erbas u oktobru 2022. godine objavila međunarodni konkurs na kojem se tražio dizajn kolor šeme za prvi specijalni avion, a nakon što je pregledao 4000 kandidata, žiri je odabrao pobednika, odnosno dva.

Na Erbasovom konkursu su pobedila dva veoma slična predloga koja je proizvođač spojio u jednu jedinstvenu šemu. Prvi A350F koji bude izašao iz Erbasove fabrike biće ofarban u braon boju sa žutim detaljima koji podsećaju na kutiju za transport robe čime se potencira uloga koju će ovaj model imati u budućnosti. Pobednički dizajn je prikazan juče na pariskom sajmu vazduhoplovstva.

Prvi predlog stigao je od dva brata Kvinten(16 godina) i Elisten(12 godina) iz Kalgarija čiji je san da postanu piloti.

„Čitao sam dnevne vesti iz vazduhoplovstva kada mi je u glavi iznenada kliknula ideja o „kutijama za pakovanje“. Seo sam sa bratom i zajedno smo počeli da stvaramo naš koncept“, kaže Kvinten.

Inspiraciju u vidu kutija je imao i pedesetsedmogodišnji grafički dizajner John Feehan iz Irske čiji je predlog prema mišljenju žirija takođe zaslužio prvo mesto. On je izjavio da ga je sin ohrabrio da se prijavi na konkurs dodavši da nije mogao da odbije priliku da radi sa liderom u avijaciji.

Pobednike konkursa Erbas nagrađuje specijalnim maketama A350F u novoj kolor šemi kao i obilaskom fabrike na dan prvog leta ovog aviona.

Novi model je baziran na putničkoj varijanti Erbasovog popularnog A350, a kompanija je već dobila porudžbine za širokotrupne teretnjake od nekoliko prevoznika. Očekuje se da će Erbas A350 trošiti 40% manje goriva u poređenju sa trenutno aktivnim teretnjacima kao i da će nuditi veći domet i kapacitet.

22.06.2023.