Evropa

Flybe preuzeo peti De Havilland-Canada Q400

Britanska avio-kompanija Flybe, koja je zvanično ponovo pokrenula operacije u aprilu 2022, preuzela je još jedan turboelisni avion De Havilland-Canada Q400, čime je sadašnja flota dostigla ukupno pet aviona tog tipa.

Izvršni direktor Flybe-a Dejv Pfliger potvrdio je da se avion pridružio floti avio-kompanije na osnovu ugovora o dugoročnom zakupu sa kompanijom za lizing aviona Aergo Capital. Nedavna isporuka Q400 će omogućiti avio-kompaniji da nastavi da povećava svoju planiranu flotu na ukupno 32 aviona u narednih nekoliko godina, navodi se iz Flybe-a.

„Oduševljeni smo što smo u partnerstvu sa Aergo Capitalom jer preuzimamo dodatne Q400 i povećavamo našu flotu sa više ovih aviona koji su veoma popularni kod naših kupaca. Udobnost putnika i održivost životne sredine su ključna oblast za Flybe od prvog dana, i to su neki od razloga zašto smo izabrali Q400 za našu flotu“, izjavio je Pfliger.

Britanska regionalna avio-kompanija je prestala sa radom u martu 2020. godine kada nije uspela da obezbedi zajam od 128 miliona dolara od britanske vlade u okviru sporazuma o spasavanju u januaru 2020. godine. Finansijske poteškoće dovele su do gubitka više od 2.400 radnih mesta i prizemljeno je 60 aviona. Kompanija je imala planove da se rebrendira u Virgin Connect, ali odlaganje njenih planova restrukturiranja i početak pandemije COVID-19 primorali su avioprevoznika da uđe u stečaj.

Flybe trenutno obavlja letove na devet destinacija u Evropi, i planira da proširi svoju mrežu dodavanjem najmanje 31 rute do kraja leta 2022.

01.06.2022.