Severna Amerika

Flair ipak kanadski, može da nastavi sa operacijama

Foto: AeroMcFly220

Niskotarifna avio-kompanija Flair Airlines dobila je potvrdu od Kanadske transportne agencije (CTA) da može da nastavi sa operacijama nakon što je utvrđeno da je prevoznik u većinski domaćem vlasništvu. Naime, agencija je nakon detaljne analize u prethodna dva meseca ustanovila da vlasništvo nad kompanijom imaju domaće firme i privrednici i da je Flair zaista kanadska avio-kompanija. Nakon odobrenja CTA-a, kompanija može da nastavi sa domaćim i međunarodnim letovima.

Kanadski zakoni nalažu da svi prevoznici koji su registrovani u zemlji moraju biti većinski kontrolisani od strane Kanađana. Agencija traži da barem 51% vlasništva bude u rukama kanadskih kompanija kao i da državljani ove zemlje imaju većinu upravljačkih prava.

Problem sa Flair Airlines-om je bio taj što veliki udeo u kompaniji ima američki 777 Partners koji takođe iznajmljuje avione ovom prevozniku i ima članove u Upravnom odboru. Nakon istrage CTA, smanjen je broj članova odbora zaposlenih u 777 Partners-u, a radilo se i na tome da se poveća vlasnički udeo kanadskih firmi.

Foto: AeroMcFly220

02.06.2022.