Finnair penzioniše 4 A321, pretvaraju se u teretnjake

finnair

Kompanija Finnair saopštila je da će penzionisati četiri najstarija Airbusa A321 u svojoj floti. Radi se o avionima sa registracionim oznakama OH-LZA, OH-LZB, OH-LZC i OH-LZD koji su isporučivani tokom 1999. i 2000. godine. Airbusi A321 biće prodati za sada još uvek nepoznatoj kompaniji koja će konvertovati ove avione iz putničke u teretnu varijantu.

„Ovog proleća, Finnair se oprašta od četiri svoja najstarija aviona Airbus A321 od kojih su tri najstariji u celoj floti Finnair-a. Ovi mlaznjaci su stigli do kraja svog ekonomskog životnog ciklusa, nakon što su prevozili putnike u zbiru skoro 90 godina. Finnair je uglavnom koristio ove avione za kratke evropske letove a penzionisanje ovih letelica će dovesti do smanjenja prosečne starosti flote nordijskog prevoznika što će pomoći da se redukuju emisije ugljenika i poboljša efikasnost flote,“ poručuje finska avio-kompanija.

Četiri aviona nisu obavljala redovne letove od početka pandemije i sve vreme su bili parkirani na aerodromu Prag. Nakon što ih Finnair konačno proda, prosečna starost Airbusa A321 ove avio-kompanije će pasti sa 10,7 na 7,6 godina.

26.02.2022.