Finnair otkazao 100 letova tokom štrajka

Foto: Anna Zvereva

Kompanija Finnair je primorana da otkaže ukupno 100 letova sa aerodroma Helsinki tokom nedelje 20. novembra i ponedeljka 21. novembra. Finski sindikat transportnih radnika AKT najavio je štrajk u vezi sa kabinskim osobljem kompanije između nedelje u 15 časova i ponedeljka u 15 časova. Razlog štrajka je neslaganje Uprave i zaposlenih oko planiranih mera štednje koje ne odgovaraju radnicima avio-kompanije. Oni su takođe nezadovoljni zbog mogućih otkaza u bliskoj budućnosti koji bi mogli da pogode čak 450 kabinaca.

Otkazivanje letova i preusmeravanje putnika počelo je već u subotu, a napori da se klijentima nađu alternative se nastavljaju i danas. Iz kompanije poručuju da punici mogu da provere status svog leta web stranici Finnair-a, gde takođe mogu da provere da li su njihovi kontakt podaci tačni kako bi mogli biti kontaktirani oko promene letova.

Štrajk ne utiče na letove koje obavlja regionalna podružnica Norra, niti letove čije kabinske usluge pružaju partneri kompanije, kao što su letovi za Singapur i Indiju, ili letovi koje obavljaju avioni i posada drugih avio-kompanija.

Tokom jeseni, Finnair je pregovarao sa svim svojim grupama zaposlenih o uštedama potrebnim za vraćanje profitabilnosti. Prevoznik je napravio značajne gubitke i zadužio se tokom pandemije korona virusa, a zatvaranje ruskog vazdušnog prostora značajno je uticalo na operacije Finnair-a koji je dosta zavisio od putnika iz istočne Azije. Primarni cilj pregovora je bio pronalaženje rešenja za smanjenje troškova zajedno sa zaposlenima. Za kabinsko osoblje Finnair je predložio izmene u pogledu efikasnosti iskorišćenja posade, pravila za korišćenje hotela i dodatnih pravila o plaćanju po satu za duge letove. Pošto nije postignut dogovor sa kabinskim osobljem, Finnair razmatra alternative kao što je najam posade drugih firmi na sopstvenim long-haul letovima.

Foto: Anna Zvereva

20.11.2022.