Finnair iznajmljuje dva A330 australijskom Qantasu

Foto: Finnair

Finski nacionalni avio-prevoznik je sklopio dogovor sa kompanijom Qantas o iznajmljivanju dva Airbusa A330 na period od 4,5 godine. Finnair će prema važećem dogovoru od naredne zimske sezone početi da leti za Qantas sa svoja dva širokotrupca i to na linijama iz Sidneja ka Singapuru i Bangkoku. U prve dve godine lizinga, na letovima Qantasa će se nalaziti isključivo finska posada (wet-lease) dok će u poslednjih 2,5 godine avionima upravljati zaposleni australijske avio-kompanije (dry-lease).

Tokom trajanja wet-lease aranžmana, Airbusi A330 će još uvek leteti za Finnair na linijama Helsinki-Singapur i Helsinki-Bangkok. Međutim, letelice se neće odmah vraćati u Finsku već će posle dolaska u Aziju obaviti let za Qantas na linijama za Sidnej. Nakon letova iz drugog najvećeg australijskog grada ka Bangkoku i Singapuru, avioni će nastaviti da lete za Finnair ka Helsinkiju.

Prvi Airbus A330 obuhvaćen ovim lizing aranžmanom bi trebao da počne da leti za Qantas u oktobru ove godine kada na južnoj hemisferi započinje letnja sezone. Dolazak drugog A330 se očekuje nešto kasnije, odnosno početkom 2024. godine.

Dogovor sa Qantasom je samo jedna od mera koju je Finnair preduzeo kako bi povećao efikasnost i profitabilnost svojih operacija. Od kada je Rusija blokirala svoj vazdušni prostor za avione evropskih avio-kompanija, Finnair je izgubio najbržu rutu ka azijskim destinacijama koje su pre izbijanja rata u Ukrajini bile među najvažnijima u njenoj mreži. Finski prevoznik je do februara prošle godine nudio veoma dobre konekcije između Evrope i Azije preko svog čvorišta u Helsinkiju ali ga je rat primorao da promeni poslovnu strategiju.

Foto: Finnair

19.05.2023.