Finnair i Qatar Airways započeli strateško partnerstvo

Foto: Mikko Ryhänen / Woodpecker

Kompanije Finnair i Qatar Airways nedavno su započele novo strateško partnerstvo koje će rezultovati značajnom povećanju saobraćaja između nordijskih zemalja i Katara. Naime, finski nacionalni prevoznik se obavezao da će otvoriti tri nove rute ka Dohi i to iz Helsinkija, Stokholma i Kopenhagena, a kompanija najavljuje mogućnost pokretanja dodatnih linija ka Kataru u budućnosti.

Nove linije startuju u novembru i decembru i svaka će se obavljati 7 puta nedeljno sa Airbusima A330-300 koji u zavisnosti od konfiguracije mogu da prevezu 263 ili 289 putnika. Kako bi realizovao nove linije, Finnair će morati da oslobodi kapacitete sa drugih tržišta i prebaci ih na planirane rute. Tako će sve postojeće long-haul linije iz Stokholma biti ukinute pa putnici iz Švedske više neće moći da računaju na letove ka Bangkoku, Puketu, Njujorku, Majamiju i Los Anđelesu. Mreža iz Helsinkija će takođe biti smanjena i linije ka Tokiju, Čikagu i Krabi neće biti dostupne ove zimske sezone.

Qatar Airways i Finnair najavljuju veliku codeshare saradnju u sferi prevoza putnika i tereta što će omogućiti klijentima dveju kompanija da sa lakoćom stignu do udaljenih destinacija uz minimalan broj presedanja. Od kako je Rusija zatvorila svoj vazdušni prostor za zapadne prevoznike Finnair više ne može efikasno da leti ka mnogim azijskim destinacijama koje je kompanija godinama opsluživala. Partnerstvo sa Qatar Airways-om omogućiće finskom prevozniku da se ponovo poveže sa gradovima na Dalekom istoku i drugim odredištima do kojih je leteo pre rata.

Foto: Mikko Ryhänen / Woodpecker

01.09.2022.