Finnair daje još 4 aviona u najam

finnair

Kompanija Finnair je saopštila da je iznajmila deo svojih uskotrupnih kapaciteta British Airways-u putem kratkoročnog lizinga (wet-lease). U floti britanskog prevoznika će se ovog proleća naći 4 Airbusa A320 kompanije Finnair koji su iznajmljeni na 12 meseci. Kako se radi o wet-lease odnosno kratkoročnom lizing aranžmanu, Finnair će britanskoj kompaniji obezbediti avione ali i posadu i održavanje koje ide uz same letelice.

„Potpisali smo sporazum za British Airways-om. Iznajmićemo četiri A320 i posadu British Airways-u u periodu od 12 meseci počevši od 24. marta. Lizing period uključuje letnju sezonu ali i predstojeću zimsku sezonu,“ poručio je izvršni direktor Finnair-a Topi Manner.

Iznajmljivanje aviona je postalo značajan izvor prihoda za finsku nacionalnu avio-kompaniju koja od početka rata u Ukrajini i blokade ruskog vazdušnog prostora ima velike probleme sa održavanjem svoje interkontinentalne mreže. Kako bi uspela da zaradi novac, kompanija je počela da iznajmljuje avione drugim prevoznicima i do sada je takve aranžmane imala sa British Airways-om kojem je prethodnog leta iznajmljivala Airbuse A321 ali i sa Eurowings Discover-om u čijoj mreži još uvek lete Finnair-ovi Airbusi A350. Podružnica Finnair-a Nora je takođe iznajmljivala avione (ATR) i to norveškom regionalnom prevozniku Widerøe.

22.02.2023.