Fidži Ervejz dobio novi Erbas A350, u planu ekspanzija ka Kini i SAD

Foto: Airbus - Master Films - Philippe Maslcet

Kompaniji Fidži Ervejs (Fiji Airways) je početkom ove nedelje isporučen potpuno novi Erbas A350-900 koji je postao treći avion tog tipa u floti prevoznika. Predstavnici avio-kompanije, državni zvaničnici i mediji su na aerodromu Nadi dočekali novi avion registrovan pod oznakom DQ-FAM koji će nositi ime „Island of Beqa“.

Letelica Fidži Ervejsa nije u potpunosti nova. Prinova u floti kompanije je proizvedena 2018. godine i trebala je da bude isporučena Hong Kong Airlinesu, a kasnije i Hainan Airlinesu koje nisu preuzele avion. Direktor kompanije Andre Viljoen je na svečanom događaju povodom isporuke aviona poručio da je iz već navedenih razloga kompanija dobila veoma dobru ponudu za kupovinu letelice.

„Fidži Ervejs dovodi 70 odsto svih posetilaca na Fidži. Mi smo ključni za dugoročno održiv rast turističke industrije koja čini 45% našeg BDP-a i najveći smo poslodavac u zemlji. Kao nacionalna avio-kompanija znamo da naša uloga nije samo da budemo most ka i iz sveta, već da podržimo rast turizma, jedan od načina na koji to možemo da uradimo je uvođenje novih destinacija sa potencijalom za velike turističke mogućnosti,“ poručio je prvi čovek kompanije.

Fidži Ervejs je na svom veb sajtu saopštio da će joj novi avion omogućiti da leti na mnogo dalje destinacije, navodeći da će uz pomoć A350 moći da lete „dublje“ u teritoriji SAD i Kande. Neke od long-haul destinacija za koje je nacionalni prevoznik zainteresovan uključuju Dalas, Sijetl, Peking, Šangaj, Seul i druge.

Prema podacima dostupnim na sajtu Planespotters.net, prosečna starost aviona u floti Fidži Ervejsa je 6,7 godina. Pored tri Erbasa A350, prevoznik koristi četiri A330 i šest Boinga 737 od kojih je njih pet iz MAX porodice aviona.

Foto: Airbus – Master Films – Philippe Maslcet

16.08.2023.