Falsifikati u Boeing fabrici: Radnici lažirali dokumente o inspekciji

Foto: Wikimedia Commons/湯小沅

Boeing se suočava sa novim problemima kada je u pitanju kontrola kvaliteta aviona nakon što je otkriveno da određeni radnici nisu vršili inspekcije modela B787 Dreamliner. Oni su falsifikovali zvanična dokumenta Boeinga, navodeći da su izvršili testove nad avionima.

Neki od zaposlenih u Boeingovoj fabrici u Čarlstonu gde se sklapaju B787 navodno nisu proverili spoj i električno uzemljenje između krila i trupa Dreamlinera, prenosi Simple Flying pozivajući se na članak The Seattle Times. Probelm je prema pisanju američkih medija otkrio jedan od radnika, a direktor programa 787 Scott Stocker je pohvalio zaposlenog zbog ove prijave.

Boeing navodi da ovo nije urgentno sigurnosno pitanje i da već proizvedeni Dreamlineri ne moraju biti prizemljeni. Avio-kompanije i Boeing će ipak morati da izvrše inspekciju nad svimavionima za koje se veruje da su pogođeni ovim problemom.

Savezna uprava za civilno vazduhoplovstvo (Federal Aviation Administartion – FAA) je u ponedeljak saopštila da započinje istragu povodom najnovijih otkrića u Boeingovoj fabrici. Istražitelji FAA će proveriti da li su radnici američkog proizvođača izvršili sve neophodne testove i da li su falsifikovali dokumenta o inspekcijama, prenosi CNN.

Foto: Wikimedia Commons/湯小沅

07.05.2024.