FAA upozorava na novi problem Boinga 737 MAX

boeing 737 max

Američki regulatori upozoravaju avio-kompanije da ograniče upotrebu sistema protiv zaleđivanja na mlaznicama Boinga 737 MAX, kako bi se izbeglo pregrejavanje delova kućišta motora, što bi moglo prouzrokovati njihovo odvajanje od aviona.

FAA je saopštila da ako se ulaz motora previše zagreje, delovi kućišta mogu se odvojiti i udariti u prozor, uzrokujući dekompresiju i opasnost za putnike na sedištima pored prozora. Ovo utiče na motore LEAP-1B koji se koriste na svim verzijama modela MAX. FAA je saopštila da nema izveštaja o problemu pregrejavanja koji su se javljali na MAX letovima. Rečeno je da je potencijal za štetu otkriven tokom testiranja i analiza obavljenih u junu ove godine.

Boing je saopštio da se pregrejavanje ulaza koje proizvodi Boing, a ne CFM može dogoditi samo pod „veoma specifičnim“ uslovima i do nedavno nije bilo poznato.

„Boing je identifikovao mere za ublažavanje potencijalnog problema i radi sa klijentima na primeni tih mera dok se ne osmisli trajno rešenje“, navodi se u saopštenju kompanije.

08.08.2023.