Severna Amerika

FAA dozvolila isporuke 787 Dreamlinera

Federalna uprava za civilno vazduhoplovstvo (FAA) odobrila je Boeingu da nastavi isporuke svog  aviona 787 Dreamliner, nakon potpune suspenzije od maja 2021. godine zbog problema u proizvodnji.

Američki regulator saopštio je u ponedeljak 8. avgusta da je Boeing napravio „neophodne izmene“ za nastavak isporuka Dreamliner-a i da je letelica u potpunosti bezbedna za vazdušni saobraćaj.

„Očekujemo da će se isporuke nastaviti u narednim danima,“ navodi se u saopštenju FAA, uveravajući da će agencija pregledati svaki avion pre isporuke.

Vršilac dužnosti direktora FAA Bili Nolen sastao se prošle nedelje sa inspektorima za bezbednost agencije u Južnoj Karolini kako bi potvrdio da su zadovoljni merama poboljšanja koje je preduzeo Boeing. On je sa njima razgovarao o preduzetim merama za poboljšanje kvaliteta proizvodnje, ali i o garancijama koje se daju u pogledu nezavisnosti zaposlenih koji moraju da obezbede poštovanje propisa o montažnim trakama.

Prvi defekti na 787 Dreamliner otkriveni su krajem leta 2020. godine. Avion je pažljivo ispitan, a od tada su se pojavili i drugi problemi. Boeing je morao da obustavi isporuke od novembra 2020. godine.

09.08.2022.