FAA dozvolila isporuke 787 Dreamlinera

Federalna uprava za civilno vazduhoplovstvo (FAA) odobrila je Boeingu da nastavi isporuke svog  aviona 787 Dreamliner, nakon potpune suspenzije od maja 2021. godine zbog problema u proizvodnji.

Američki regulator saopštio je u ponedeljak 8. avgusta da je Boeing napravio „neophodne izmene“ za nastavak isporuka Dreamliner-a i da je letelica u potpunosti bezbedna za vazdušni saobraćaj.

„Očekujemo da će se isporuke nastaviti u narednim danima,“ navodi se u saopštenju FAA, uveravajući da će agencija pregledati svaki avion pre isporuke.

Vršilac dužnosti direktora FAA Bili Nolen sastao se prošle nedelje sa inspektorima za bezbednost agencije u Južnoj Karolini kako bi potvrdio da su zadovoljni merama poboljšanja koje je preduzeo Boeing. On je sa njima razgovarao o preduzetim merama za poboljšanje kvaliteta proizvodnje, ali i o garancijama koje se daju u pogledu nezavisnosti zaposlenih koji moraju da obezbede poštovanje propisa o montažnim trakama.

Prvi defekti na 787 Dreamliner otkriveni su krajem leta 2020. godine. Avion je pažljivo ispitan, a od tada su se pojavili i drugi problemi. Boeing je morao da obustavi isporuke od novembra 2020. godine.

09.08.2022.