Eurovings traži odštetu od klimatskih aktivista

Foto: Eurowings

Niskotarifna avio-kompanija Eurovings zatražila je od šest klimatskih aktivista iz organizacije „Poslednja generacija“ (Letzte Generation) isplatu odštete zbog ometanja vazdušnog saobraćaja u novembru prošle godine, piše nemački Bild.

Niskotarifna podružnica Lufthanse od članova ove klimatske grupe traži ukupno 120.000 evra na ime troškova nastalih preusmeravanjem, otkazivanjem i kašnjenjem letova u trenutku kada su aktivisti upali na berlinski aerodrom i izazvali operativne probleme na vazdušnoj luci Brandenburg.

Eurovings je u novembru zbog protesta i ugrožavanja bezbednosti vazdušnog saobraćaja na aerodromu morao da otkaže deset letova dok je jedan bio preusmeren u Lajpcig. Dvadeset jedan let u mreži Eurovingsa je kasnio tokom dvosatnih protesta na aerodromu.

„Eurovings će za avio-kompanije Lufthanza grupe tražiti materijalnu štetu nastalu akcijama aktivista na aerodromima u Berlinu, Diseldorfu i Hamburgu. To je već urađeno za incident u Berlinu. Ne možemo dalje komentarisati postupke koji su u toku,“ potvrdio je portparol Lufthanse za Bild.

Ukoliko aktivisti ne isplate 120.000 evra koje Eurovings potražuje, kompanija bi mogla da tuži članove „Poslednje generacije“.

Klimatski aktivisti paralizovali saobraćaj na berlinskom aerodromu

Naslovna fotografija: Eurowings

10.10.2023.