EU zabranila prelete za Tailwind Airlines

Tailwind

Pre skoro mesec dana, Evropska unija izdala je zabranu letova za Southwind Airlines. Finska transportna uprava je ranije došla do zaključka, na osnovu dubinske analize, da avio-kompaniju zapravo ne kontrolišu turski vlasnici, već uglavnom ruski subjekti.

Southwind stoga krši sankcije koje su uvedene Ruskoj Federaciji i njenoj privredi nakon invazije na Ukrajinu. Kao rezultat toga, avio-kompanija nije morala samo da obustavi letove za zapadnu Evropu već i čarter letove na relaciji Kalinjingrad – Antalija, iako su start i destinacija u Rusiji i Turskoj. Do ruske eksklave se međutim ne može doći bez preletanja EU.

Pogođeni turoperatori su brzo morali da pronađu alternativu sa Tailwind Airlinesom. Reč je o turskoj čarter avio-kompaniji koja je osnovana pre 18 godina.

Osim u Istanbulu, avio-kompanija ima i avione stacionirane na aerodromu u Antaliji, a u floti je trenutno sedam aviona.

Sad je međutim EU je zabranila Tailwindu da koristi evropski vazdušni prostor za letove između Antalije i Kalinjingrada. Prema turskim medijima, Brisel se poziva na nedostajuća ili netačna dokumenta ove avio-kompanije zbog kojih postoji opravdana sumnja o pravoj vlasničkoj strukturi.

08.05.2024.