Azija

Etihad pokreće program ecoDemonstrator

Od sledeće nedelje Etihad Airways će započeti svoj program ecoDemonstrator sa ciljem da vazdušni saobraćaj učini zelenijim i ekološki prihvatljivijim. Etihad Airways i Boeing su na prošlogodišnjem Dubai Airshow-u najavili početak ovog programa a odlučeno je da će koristiti Boeing 787-10 kao platformu za ispitivanje. Tačni detalji ovog programa još uvek nisu poznati ali se zna da će se ispitivanja vršiti na redovnim letovima, tj. u realnim uslovima eksploatacije kako bi se dobili što verodostojniji rezultati. Avion koji će se koristiti u programu nosi registarsku oznaku A6-BMI i na njemu se vrše poslednja ispitivanja pre isporuke Etihadu.

Program ecoDemonstrator će testirati: ekološki prihvatljivo gorivo, načine da se smanji buka motora, tehnologiju za dezinfekciju kabine, stajne trapove koji proizvode manje buke… Takođe, program će se baviti i planiranjem efikasnijih ruta koje štede gorivo.

“Program ecoDemonstrator se temelji na inovativnosti i održivosti. To su vrednosti kojima Etihad Airways, Abu Dabi i UAE teže. Etihad i Boeing vide priliku za saradnju u ovoj oblasti kako bi smanjili negativan uticaj avijacije na životnu sredinu.” izjavio je CEO Etihad Airwaysa Tony Douglas.

19.08.2020.