Azija

Etihad gradi postrojenje za konverziju aviona

Podružnica Etihad Aviation Grupe, Etihad Engineering, započela je strateško partnerstvo sa firmom Israel Aerospace Industries (IAI) koja se bavi konverzijom putničkih aviona u teretne. Dve strane su dogovorile izgradnju zajedničkog postrojenja za konverziju putničkih Boeinga 777ER u teretne avione koji će se nalaziti na aerodromu Abu Dabi. Detalji o novom objektu još uve nisu poznati ali su zvaničnici dve firme saopštili da će postrojenje u sklopu Etihad Engineeringa imati dve proizvodne trake.

“Boeing 777-300ERSF nije samo izuzetno privlačan kupcima, već je i tehnološki napredak, s obzirom na to da je prvi u svojoj kategoriji koji nudi opsežna cargo rešenja. Ne samo da vidimo potražnju, već je posmatramo i kao zelenije, isplativije, visoko inovativno rešenje za avio-kompanije,” izjavio je izvršni direktor Etihad Aviation Grupe Tony Douglas.

Israel Aerospace Industries se bavi konverzijom putničkih Boeinga 777 u teretne avione od 2019. godine kada je započeo saradnju sa lizing kućom GECAS. Kompanija je trenutno fokusirana na Boeingove modele B737, B747 i B767 dok bi licencu za B777 trebala da dobije 2023. godine. IAI je nedavno ušao u partnerstvo sa Ethiopian Airwaysom sa kojim će graditi centar za konverziju Boeinga 767 u Adis Abebi.

26.08.2021.