Etihad Airways reaktivirao prvi A380

etihad airways, vesti iz avijacije

Kompanija Etihad Airways se užurbano sprema za početak nove letnje sezone vraćanjem Airbusa A380 u redovan putnički saobraćaj. Prvi Airbus A380 kompanije iz Abu Dabija je danas napustio skladište u Francuskoj, tri godine nakon što je povučen iz upotrebe. Letelica sa registracionom oznakom A6-APG je u četvrtak odletela sa aerodroma Tarbes-Lourdes-Pyrenees (LDE) gde je bila uskladištena, zaputivši se ka svojoj bazi u Abu Dabiju.

Iako je poslednje mesto na kojem je Etihadov A380 bio parkiran bio LDE aerodrom, letelica ipak nije provela većinu vremena tamo. Nakon izbijanja pandemije korona virusa, A6-APG je bio uskladišten u Abu Dabiju i tamo se nalazio sve do aprila 2021. godine kada je prebačen u Teruel u Španiji. Avion je tek pre mesec dana odleteo iz Teruela i došao u Francusku gde je servisiran. Airbusa A380 se sada nalazi u Abu Dabiju ali se tačan datum njegovog povratka u saobraćaj još uvek ne zna.

Etihad Airways je ranije najavio da će aktivirati ukupno 4 Airbusa A380 koje će koristiti isključivo na liniji između Abu Dabija i aerodroma London Heathrow. Super Jumbo avioni su opremljeni super-luksuznom Residence klasom koja obezbeđuje veoma ugodno iskustvo putovanja i veliku privatnost. Pored jedne Residence sobe u avionu se nalazi 9 sedišta prve, 70 mesta biznis i 415 sedišta standardne ekonomske klase.

13.03.2023.