Etihad Airways ponovo profitabilan

Foto: Etihad Airways

Kompanija Etihad Airways već nekoliko godina beleži katastrofalne operativne i finansijske rezultate. Nagla ekspanzija kompanije ali i akvizicije velikog broja drugih, ne tako uspešnih prevoznika  rezultovale su gubicima koji su se merili milijardama dolara. Međutim, Etihad je juče, prvi put nakon nekoliko godina, zabeležio profit. Naime, prevoznik iz Ujedinjenih Arapskih Emirata je tokom prve polovine godine zaradio 296 miliona američkih dolara što je veliko poboljšanje u odnosu na isti period prethodne godine kada je kompanija bila u minusu od 392 miliona.

Glavni faktori koji su doprineli dobrim finansijskim rezultatima bili su ogromna putnička potražnja i ukidanje COVID mera širom sveta. Etihad Airways je od početka godine prevezao nešto više od 4 miliona putnika dok je popunjenost kabine bila dosta veća u odnosu na prvo polugodište 2021. i sada iznosi 75%. Prihod od putničkog saobraćaja iznosio je milijardu i 250 miliona dolara što je za 930 miliona više nego u prvom polugodištu 2021. godine.

„Zahvaljujući našem programu transformacije, Etihad izlazi iz pandemije jači nego ikada, sa flotom svetske klase, neuporedivom ponudom i održivošću utkanom u svako vlakno našeg poslovanja. Kako je avio-saobraćaj doživeo veliki porast 2022. godine, Etihad je bio tu da ponovo poveže klijente sa njihovim najmilijima i odvede ih na njihov dugo očekivani odmor, prevozeći preko 4 miliona putnika do i iz našeg prelepog doma Abu Dabija,“ poručio je Tony Douglas, izvršni direktor Etihad Grupe.

Veliku putničku potražnju pratio je i rast zarade od cargo prometa pa se tako kompanija iz UAE može pohvaliti sa preko 295 hiljada tona prevezenog tereta. Međutim, u periodu od 1. januara do 30. juna 2021. godine Etihad je prevezao nešto više robe, tačnije 365,48 hiljada tona ali je uprkos tome kompanija ostvarila veće prihode u segmentu koji su dostigli 800 miliona dolara.

Foto: Etihad Airways

29.07.2022.