Erbas A321XLR na putovanju oko sveta

Foto: Airbus Operations GmbH 2023 - Bockfilm / Bengt Lange

Kompanija Erbas započela je novu fazu testiranja svog novog modela – A321XLR. U novoj etapi ispitivanja i sertifikacije avion će napraviti „turu oko sveta“ sa ciljem da se simuliraju operacije avio-kompanija u realnim okolnostima.

Test funkcionalnosti i pouzdanosti (Functional and Reliability Testing) se sprovodi deset dana počevši od 13. septembra, a iz evropske fabrike poručuju da će A321XLR obaviti 15 letova i u vazduhu provesti čak 100 sati.

Prvi opitni let je obavljen juče sa avionom registrovanim pod oznakom F-WWAB. Avion je oko 09:30 poleteo iz Tuluza i u narednih šest sati i 45 minuta je leteo iznad Francuske, Španije, Portugala i Italije.

Foto: Airbus/Alexandre Doumenjou

Foto: Airbus/Alexandre Doumenjou

Drugi let Erbasovog prototipa je obavljen u mnogo hladnijoj sredini. Avion je sinoć u 21:00 poleteo iz Tuluza zaputivši se ka Severnom polu te se u francuski grad vratio nešto posle 08:00 – nakon ukupno 11 sati letenja.

Kako je cilj ovog testa simuliranje realnih operacija, F-WWA neće provesti mnogo vremena na zemlji već će samo par sati nakon sletanja krenuti na svoje sledeće putovanje. Naredno poletanje A321XLR zakazano je za 10:10, a podaci servisa za praćenje letova FlightRadar24 ukazuju da će novi let trajati više od deset sati. Ruta leta u trenutku pisanja ovog teksta nije poznata.

Iz Erbasa ističu da će njihov avion u narednim danima leteti u različitim klimama kao i da će se operacije izvršavati pod različitim okolnostima.

Foto: Airbus Operations GmbH 2023 – Bockfilm / Bengt Lange

14.09.2023.