Erbas A320 kompanije Ural Erlajns sleteo na njivu

Foto: Airbus SAS 2019 Philippe Masclet - Master Films

Erbas A320 iz flote ruske avio-kompanije Ural Erlajns (Ural Airlines) obavio je rano jutros hitno sletanje na jednoj njivi u Novosibirskoj oblasti.

Letelica sa regsitracionom oznakom RA-73805 sinoć je trebala da obavi let U61383 između Sočija i Omska ali su piloti u toku leta prijavili problem sa hidrauličnim sistemom. Posada je pokušala da prizemlji Erbas na aerodrom Omsk ali u tome nije uspela i okrenula je avion, pokazuju podaci servisa za praćenje letova FlightRadar24.

Problematični avion je nakon neuspešnog pokušaja sletanja ponovo počeo da se uspinje i posada je zatražila odobrenje za hitno sletanje u 600 kilometara udaljeni Novosibirsk. Ovaj sibirski aerodrom je odabran kao poželjno mesto za sletanje najverovatnije zbog svojih dugačkih pista. Na aerodromu Omsk postoji jedna uzletno-sletna staza dugačka 2.500 metara dok Novosibirsk raspolaže sa dve piste dugačke 3.600 metara.

Posada nije uspela da se domogne alternativnog aerodroma i sat vremena nakon pokušaja sletanja u Omsk, piloti su bili primorani da obave hitno sletanje na obližnju njivu nemajući ni jednu vazdušnu luku u blizini. Zbog čega avion nije uspeo da obavi prelet do Novosibirska još uvek nije poznato.

Avion je sleteo na njivu u blizini sela Kamenka koje se nalazi skoro 200 kilometara od Novosibirska. U avionu je bio 161 putnik i ni jedan nije zadobio povrede, poručio je Ural Erlajns za TASS.

Letelica sa registracionom oznakom RA-73805 je proizveden početkom 2002. godine i pripadala je lizing kući ILFC. Avion je sve do 2011. godine koristila Er Arabija (Air Arabia) nakon čega letelica prelazi u flotu njene podružnice Er Arabije Marok (Air Arabia Maroc).

Ural Erlajns iznajmljuje ovaj avion od 2013. godine, a kada je došao u njegovu flotu nosio je bermudsku registraciju VP-BMW.

12.09.2023.