Er Srbija vraća Republici Srbiji 20 miliona evra

Air Serbia

Nacionalni avioprevoznik Er Srbija je izdala saopštenje o rezultatima poslovanja u prvih šest meseci ove godine, i odluci o vraćanju 20 miliona evra primljenih sredstava kroz postupak dokapitalizacije:

Kada je reč o učinku Er Srbije u prvih šest meseci 2023. godine, postignuti su rekordni rezultati za više parametara.

Samo u prva dva kvartala tekuće godine, srpska nacionalna avio-kompanija je prevezla oko 1,7 miliona putnika, što je za 87 odsto više nego prošle godine, odnosno za 59 odsto više u odnosu na do sada rekordnu pretpandemijsku 2019. godinu. U odnosu na ukupan broj putnika koji su putovali preko beogradskog aerodroma, udeo putnika Er Srbije je oko 50 odsto, odnosno jedna polovina. Samo u junu, tržišni udeo putnika Er Srbije na beogradskom aerodromu bio je 55 odsto.

U pomenutom periodu, Er Srbija je obavila ukupno 19.181 let, što je 63 odsto više u odnosu na isti period prošle godine, odnosno 38 odsto više nego za prvih šest meseci 2019. godine.

Kao efekat dobrog operativnog poslovanja, zabeležen je i rekordan finansijski rezultat. Srpska nacionalna avio-kompanija je, prema preliminarnim finansijskim izveštajima, u prvih pola godine zabeležila profit od 22.4 miliona evra, što je praktično na nivou profita za celu 2022. godinu.

Imajući u vidu dobar finansijski rezultat, Er Srbija je u skladu sa domaćim zakonima i uvažavajući zakonodavni okvir Evropske unije odlučila da već tokom ove godine Republici Srbiji uplati 20 miliona evra, po osnovu sredstava primljenih kroz postupak dokapitalizacije.

Podsećamo,  Republika Srbija je sprovela dokapitalizaciju srpske nacionalne avio-kompanije  u skladu sa evropskom i domaćom regulativom u decembru 2020. i u septembru 2022. godine, kao meru otklanjanja poremećaja nastalih u poslovanju izazvanih pandemijom Covid 19 tokom 2020. godine, odnosno 2021. godine.

Izvor: Er Srbija