Er Novi Zeland povećava flotu aviona

Nakon Kvantasa (Qantas), još jedan avio-prevoznik iz Okeanije proširuje flotu aviona – ovoga puta je reč o Er Novom Zelandu (Air New Zealand). Kompanija iz Oklanda je saopštila da će nabaviti dva ATR 72-600 i još toliko Erbasa A321neo.

Novi avioni će pomoći Er Novom Zelandu da odgovori na sve veću putničku potražnju koja se na domaćim letovima već vratila na pretpandemijski nivo. ATR letelice će biti korišćene na regionalnim rutama i moći će da prevezu 68 putnika. Sa druge strane, Erbasovi uskotrupci će biti raspoređeni na linijama ka Tasmaniji i pacifičkim ostrvima. Kapacitet Erbasa A321neo će biti 214 putničkih mesta.

Erbasovi avioni su nabavljeni putem dugoročnog lizinga i trebali bi da se zadrže u flotu Er Novog Zelanda dvanaest godina. Isporuka dva A321neo se očekuje u drugoj polovini 2024. godine.

Umesto lizinga, kompanija je odlučila da kupi dva ATR 72 kao i da obezbedi još dve opcije. Dolazak prvog regionalnog aviona je zakazan za kraj naredne godine dok će drugi primerak biti isporučen 2025. godine. Kako navode iz kompanije ATR, nakon dolaska novih letelica Er Novi Zeland će postati četvrti najveći korisnik ovog tipa aviona.

25.08.2023.