Er Frans slavi 90 godina postojanja

AirFrance A350

Kompanija Er Frans će 7. oktobra proslaviti 90 godina postojanja. Nastao spajanjem pet avio-kompanija 1933. godine, Er Frans gotovo čitav vek povezuje Francusku sa svetom i pri tome promoviše kulturnu baštinu i tradiciju ove zemlje.

Er Frans je širom sveta poznat po elegantnim uniformama svojih posada koje su su dizajnirala čuvena imena iz sveta mode, kao što su Kristijan Dior, Kristobal Balensijaga i Kristijan Lakroa.  Povodom proslave 90. rođendana Ksavijer Ronze (Xavier Ronze), glavni kostimograf u Baletu Pariske opere dizajnirao je pet haljina od kojih svaka oslikava po jedno od obeležja kompanije: tehnologiju, modu, čuvene postere, kuhinju i dizajn.

Ove haljine, kao i istorijske uniforme Er Fransa, biće prikazane na izložbi u pariskoj robnoj kući Galierija Lafajet od 28. septembra do 10. oktobra. Tokom izložbe, biće organizovane modne revije tokom kojih će modeli biti obučeni u uniforme pilota, kabinskog i aerodromskog osoblja, ali i mehaničara, a posetioci će moći da se upoznaju sa istorijom Er Fransovog vizuelnog identita. 

Er Frans 90 godina

Devedesti rođendan Er Fransa

Tokom proslave rođendana Er Frans-a, posetioci izložbe će moći da kupe originalni pribor za jelo koji je potpisao slikar Žan Pikar Le Do i koji je korišćen u prvoj i biznis klasi između 1966. i 2000-ih godina. Prihod od prodaje biće doniran Er Frans fondaciji koja pruža podršku deci širom sveta.

Prodajna izložba će obuhvatiti i razlilčite predmete koji predstavljaju 90 godina dugu istoriju avio-kompanije, kao što su modeli starih i novih letelica, istorijske razglednice, tagove za torbe, kao i torbe i postere.

Prvi let za Beograd
Pre 90 godina i Beograd se upoznao sa francuskom nacionalnom avio-kompanijom. Naime, Međunarodna kompanija za avio-navigaciju, jedna od kompanija koje su se spojile u Er Frans, obavljala je let pod nazivom „Flèche d’Orient“ („Istočna strela“), koji je zadržan i nakon spajanja.

Ova „strela“ povezivala je Pariz sa Pragom, Varšavom, Bečom, Budimpeštom, Beogradom i Bukureštom, a tridesetih godina prošlog veka let od Beograda do Pariza je trajao čitavih 11 sati.

Izvor: Er Frans

02.09.2023.