EP Paraglajding- Srbija na12 mestu

Od 25.jula do 6.avgusta na niškim paraglajding terenima je održano 16. FAI evropsko prvenstvo u paraglajdingu u disciplini prelet. Ukupno 132 pilota iz 30 država ugostio je organizator Vazduhoplovni savez Srbije .

U finalnom skoru, evropski šampioni u sve četiri kategorije postali su francuski piloti – Luk Armant pojedinačno, Meril Delferier u ženskoj konkurenciji, Luis Gutagni u juniorskoj konkurenciji i reprezentacija Francuske ekipno. Ovaj rezultat ne predstavlja iznenađenje, s obzirom da se radi o zemlji koja je kolevka paraglajding sporta, koja ima najviše pilota paraglajdera na svetu i čiji sportisti zauzimaju prva mesta svetske rang liste u sve četiri navedene kategorije.

Najbolje plasirani reprezentativci Srbije bili su Predrag Dudić i Vladimir Bačanin, koji su delili 37.mesto sa istim brojem bodova. Vladimir i Predrag su osvojili ukupno 4112 bodova, a prvoplasirani evropski šampion je imao 4432 boda, što dovoljno govori o jačini takmičenja i pojedinačnom kvalitetu svakog takmičara, jer je vrlo mala bodovna razlika delila prvih 50 pilota paraglajdera u generalnom plasmanu od 130 pilota. Reprezentacija Srbije je zauzela 12.mesto u ekipnoj konkurenciji.

Izvor-Vazduhoplovni savez Srbije

12.08.2022.