Evropa

Emirates odbio zahtev Heathrow-a za smanjenje kapaciteta

Foto: Emirates

Kompanija Emirates je nedavno saopštila da neće ispoštovati zahtev aerodroma London Heathrow da smanji broj nedeljnih letova zbog manjka zaposlenih na vazdušnoj luci. Uprkos tome što je najveći aerodrom u Velikoj Britaniji ograničio broj putnika i naredio da se frekvencije na linijama smanje, prevoznik iz Ujedinjenih Arapskih Emirata odlučio je da nastavi sa redovnim operacijama ka Heathrowu i u potpunosti odbije zahteve aerodroma.

U saopštenju za medije koje se nalazi na sajtu Emiratesa, kompanija je oštro kritikovala nedavne odluke aerodroma nazivajući ih nerazumnim i neprihvatljivim. Emirates navodi da mu je London Heathrow sinoć dao rok od 36 sati da smanji broj letova ka aerodromu i da će prevoznik snositi pravne posledice ukoliko ne ispoštuje zahteve.

Kompanija dalje navodi da firma koja opslužuje Emirates u Londonu ima mogućnosti da hendluje sve planirane letove iz čega prevoznik zaključuje da je problem u sistemu samog aerodroma. U saopštenju stoji da u roku od 36 sati nije moguće prebaciti šest dnevnih letova na druge aerodrome jer ostale vazdušne luke nisu spremne za prihvat svih aviona kompanije i svih putnika koji lete na liniji za London.

„LHR je odlučio da ne deluje, ne planira, ne investira. Sada suočeni sa situacijom „armagedona“ zbog svoje nesposobnosti i nereagovanja, oni sav teret troškova i napora za sređivanje ovog nereda prebacuju na avio-kompanije i putnike,“ kritikuje Emirates.

Najveći prevoznik iz UAE trenutno obavlja šest nedeljnih letova između Dubaija i aerodroma Heathrow i to sa Airbusima A380. U ove avione može da se smesti 489 ili 517 ljudi u zavisnosti od konfiguracije kabine što znači da bi kompanija morala da otkaže letove hiljadama putnika dnevno zbog ograničenja aerodroma.

Foto: Emirates

14.07.2022.