Južna Amerika

Embraer pokreće program konverzije za E190 i E195

Brazilski proizvođač aviona Embraer pokrenuo je program za konverziju putničkih modela E190 i E195 u cargo varijante kako bi se zadovoljila sve veća potražnja za prevozom tereta. Iz južnoameričke fabrike poručuju da su uočili „rupu“ u tržištu između teretnih turboprop aviona i uskotrupnih cargo mlaznjaka koji su do sada prevozli većinu robe na kratkim i srednjim rutama. Embraer veruje da će u narednih 20 godina svetskim prevoznicima biti neophodno čak 700 regionalnih cargo aviona zbog čega je odlučeno da se započne program konverzije putničkih letelica.

Program brazilskog proizvođača obuhvataće dva modela, Embraer E190 i Embraer E195 čija će se konverzija raditi u matičnoj zemlji kompanije. Prvi primerci E190P2F i E195P2F trebali bi da napuste fabričke hale početkom 2024. godine kada će i zvanično biti predstavljene. Embraer navodi da će njegove letelice raspolagati sa 50% više kapaciteta od turboprop konkurenata dok će operativni troškovi biti za 30% manji od cargo uskotrupaca.

„Sa više od 1.600 E-Jet aviona isporučenih širom sveta, kupci u ovom novom teretnom segmentu će imati koristi od dobro uspostavljene, zrele, globalne mreže usluga, pored sveobuhvatnog portfolija proizvoda spremnih da podrže njihov rad od prvog dana,“ izjavio je izvršni direktor kompanije Embraer Services and Support Johann Bordais.

07.03.2022.