Embraer E2 sertifikovan u Kanadi

Foto: Embraer/David Branco Filho

Transport Canada je nedavno dodelio sertifikat tipa Embraerovim avionima nove generacije, odnosno modelima E190-E2 i E195-E2, što će omogućiti kanadskim kompanijama da registruju i koriste ove letelice. Odobrenje kanadskih vlasti usledilo je četiri godine od kako je ova serija aviona sertifikovana u Brazilu, odnosno tri godine od kada su E2 letelice dobile dozvole FAA i EASA.

Uspešna sertifikacija aviona u Kanadi pozitivno će uticati na Porter Airlines, jedinu avio-kompaniju u Severnoj Americi koja je naručila Embraerove letelice nove generacije. Ovaj prevoznik baziran na aerodromu Billy Bishop u Torontu je naručio 50 novih E195-E2 i obezbedio je još toliko opcija za isti tip aviona.

Kako pomenuti kanadski aerodrom ne može da opslužuje mlazne avione kao što je E195-E2 zbog buke koju proizvode, Porter Airlines će deo svojih operacija premestiti na glavni aerodrom Pearson. Kompanija je najavila da će od februara naredne godine početi da leti sa ove vazdušne luke ka Vankuveru, Otavi i Montrealu.

Foto: Embraer/David Branco Filho

16.12.2022.