Afrika

EgyptAir „poleće“ za Moskvu

EgyptAir je na putu da obnovi svakodnevne letove između Kaira i moskovskog aerodroma Domodedovo nakon rešavanja nerešenih pitanja u vezi sa osiguranjem aviona sa Rusijom. Planirano je da nastavak letova otpočne 15. aprila korišćenjem Boinga 737-800 aviokompanije.

Dnevni letovi za Moskvu otkazani su početkom marta iznenada zbog problema sa evropskim osiguranjem letova usred aktuelnog ukrajinsko-ruskog sukoba i evropskih sankcija Rusiji – jer je evropska osiguravajuća kompanija koja je tada sarađivala sa EgyptAir-om odlučila da zabrani poslovanje sa Rusijom.  Predsednik Egipta, Abdel-Fatah el-Sisi, naredio je egipatskom ministarstvu finansija da ponudi garanciju osiguranja EgyptAir-u i njegovoj floti aviona za ispunjavanje potrebnih finansijskih obaveza u slučaju eventualne nesreće, incidenta u vezi sa rizicima sukoba koji je u toku – kao što su otmice ili čak mogućnost rata.

Egipatski parlament je 11. aprila odobrio zakon po kojem ministarstvo finansija daje garancije, sa rokom važenja od dve godine ili dok ne bude dostupno odgovarajuće i neophodno osiguranje.

15.04.2022.