Evropa

easyJet najavio veliku ekspanziju u Portugalu

Foto: easyJet

Niskotarifna avio-kompanija easyJet saopštila je da će tokom predstojeće zimske sezone pokrenuti veliki broj novih linija iz Lisabona i povećati frekvencije na već postojećim rutama. Tako će easyJet već krajem novembra i početkom decembra otvoriti linije ka: Birmingemu, Barseloni, Bilbau, Fuerteventuri, Gran Kanariji, Tenerifama (TFS), Valensiji, Marseju, Tuluzu, Limožu, Cirihu, Milanu (BGY), Marakešu i Porto Santu.

Većina linija će se obavljati 2 ili 3 puta nedeljno dok će na rutama ka najpopularnijim destinacijama kao što su Barselona, Tuluz i Cirih biti 4 nedeljna polaska. easyJet je takođe najavio da će uvesti dodatne letove ka Madridu, Bordou, Lionu, Nici, Nantu, Ženevi i Milanu (MXP).

Kako bi mogao da realizuje novu ekspanziju, prevoznik će u Lisabonu bazirati tri dodatna Airbusa A321neo koji mogu da prime po 235 putnika. Kompanija će tokom zimskog reda letenja imati 32 linije iz Lisabona od čega će 2 rute biti domaće.

Ekspanzija sa najveće portugalske vazdušne luke usledila je nakon što je easyJet uspeo da obezbedi 18 dnevnih slotova u Lisabonu koji su nekada pripadali nacionalnom prevozniku, TAP Air Portugal-u. Kako bi dobila pomoć od države, Evropska komisija je naložila kompaniji da se odrekne dela slotova i preda ih konkurentima, a sve u cilju zadržavanje „efikasne konkurencije“. Sličan dogovor sa Evropskom komisijom je sklopio i Air France čiji su slotovi na aerodromu Orly pripali Vuelingu koji je sa ove vazdušne luke otvorio desetine novih linija.

Foto: easyJet

29.07.2022.