Evropa

easyJet izbacuje sedišta iz svojih A319

Niskotarifna avio-kompanija easyJet saopštila je da će smanjiti kapacitete na svojim Airbusima A319 izbacivanjem šest putničkih sedišta. Naime, U A319 ovog britanskog prevoznika će sada moći da se smesti 150 umesto 156 putnika koliko je moglo da leti pre izbacivanja jednog reda sedišta.

Razlog za smanjenje kapaciteta u najmanjim easyJet avionima je taj što se kompanija suočava sa nedostatkom posada. Uprava za civilno vazduhoplovstvo Ujedinjenog Kraljevstva (CAA) nalaže da kompanija mora da uposli jednog člana kabinskog osoblja na tačno 50 putnika pa se tako na letovima easyJet-a više ne moraju nalaziti četiri kabinca već samo tri. Ovim potezom kompanija je smanjila potrebu za dodatnim osobljem izbacivanjem svega šest sedišta.

Kako vazduhoplovna industrija i dalje oseća posledice pandemije, popunjenost aviona još uvek nije dostigla nivo iz 2019. godine što znači da se izbačena sedišta vrlo verovatno ne bi ni bila rezervisana. Međutim, još uvek se ne zna koliko aviona iz flote easyJet-a će biti podvrgnuto redukciji kapaciteta.

„Ovog leta ćemo upravljati našom flotom A319 u Velikoj Britaniji sa maksimalno 150 putnika i tri člana posade u skladu sa propisima CAA. Ovo je efikasan način upravljanja našom flotom uz istovremeno stvaranje dodatne agilnosti i fleksibilnosti u našim operacijama ovog leta, gde očekujemo da ćemo se vratiti blizu nivoa iz 2019. godine,“ izjavio je portparol kompanije.

09.05.2022.