easyJet i Rolls-Royce zajedno na projektu H2ZERO

easyJet

easyJet i Rolls-Royce su danas najavili partnerstvo u revolucionarnom projektu, H2ZERO, koje će biti pionir u razvoju tehnologije motora sa sagorevanjem vodonika sposobnog da pokreće avione.

Obe kompanije su se obavezale da će raditi zajedno na nizu testova motora na terenu ove godine, imaju zajedničku ambiciju da razviju novu tehnologiju. Cilj partnerstva je da pokaže da vodonik ima potencijal da pokreće avione u narednim decenijama.

Dok će Rolls-Royce doneti svoju stručnost u razvoju motora i sistema sagorevanja, easyJet će doprineti svojim operativnim znanjem i iskustvom u H2ZERO i takođe će direktno investirati u program testiranja.

Kroz H2ZERO, kompanije će podržati rani koncept terenskog testiranja Rolls-Royce AE2100 motora u Velikoj Britaniji ove godine. Nakon toga će uslediti zemaljski test Rolls-Royce Pearl 15 mlaznog motora na različitim lokacijama uključujući Rolls-Royce testni objekat u Misisipiju. Program će se zasnivati na početnim testovima sagorevanja vodonika i sistema za gorivo koje Rolls-Royce sprovodi sa univerzitetima Cranfield i Loughborough.

H2ZERO je inspirisan globalnom kampanjom Race to Zero, koju podržavaju UN, a koju su se potpisale obe kompanije, obavezujući se da će do 2050. postići neto nultu emisiju ugljenika.

19.07.2022.