Evropa

EASA upozorila na rizike uzrokovane ratom u Ukrajini

Evropska agencija za bezbednost vazdušnog saobraćaja (EASA) identifikovala je potencijalne rizike uzrokovane ratom na istoku Starog kontinenta. Kako je ratni sukub u Ukrajini ušao u svoj treći mesec, EASA je analizirala dugoročne posledice i rizike po bezbednost evropskog vazduhoplovstva.

Zbog žestokih ratnih dejstava EASA smatra da su najveći rizici oni sigurnosni i da civilni avioni mogu veoma lako postati mete za neku od zaraćenih strana. Slučajno obaranje letelica od strane kopnenih i vazdušnih snaga, elektronska ometanja avionskih sistema i manipulacija GPS signalom glavne su brige evropske agencije, navodi se u izveštaju.

„Kao što su pokazali prethodni ratovi, lako dolazi do pogrešne identifikacije u konfuznim arenama ratovanja. Razvoj ovog rizika je zajednički za sve zaraćene strane. Ako tome dodamo i verovatnoću ometanja elektronskih pomagala za navigaciju, onda je lako uočiti opasnost da nedužni avioni budu izloženi projektilima ili navođenom oružiju,“ piše u dokumentu agencije.

Pored sigurnosnih rizika za avione koji lete u ili blizu ratnih zona, EASA se takođe bavila i saobraćajem van konfliktnih područja. Agencija navodi da zbog ratnih dešavanja može doći do povećanja cena ili čak nestašice delova koji se proizvode u Rusiji ili u zemljama bliske njoj.

EASA smatra da će zbog zaobilaženja ruskog vazdušnog prostora i produžavanja vremena letenja između Evrope i Azije dolaziti do većeg umora kod avionskih posada. Agencija takođe navodi da će korišćenje ruta oko Severnog pola dovesti do većeg izlaganja posada kosmičkoj radijaciji što može štetiti njihovom zdravlju. Celokupan spisak rizika može se pronaći na sajtu EASA-e.

06.05.2022.