Evropa

EASA počinje sa testiranjem Boeinga 737 MAX

Evropska agencija za bezbednost saobraćaja (EASA) će od 7. septembra započeti testiranje Boeinga 737 MAX. EASA je povodom ovog događaja dala sledeću izjavu:

“Evropska agencija za bezbednost saobraćaja je u saradnji sa FAA i Boeingom naporno radila kako bi Boeing 737 MAX što pre vratila u službu, ali samo kada bude uverena u njegovu bezbednost.”

Testiranja koje sprovodi agencija se neće održati u Evropi već u Vankuveru. Iako testiranja samog aviona počinju tek za 10 dana, testovi u simulatoru su zakazani od 1. septembra na aerodromu Gatwick. EASA nije prva agencija koja je testirala MAX. To su pre nje uradili FAA kao i kanadska agencija Transport Canada koja je svoja testiranja započela juče. Boeing 737 MAX čeka dug period testiranja i sertifikacije i sasvim je sigurno da EASA nije poslednja agencija koja testira avion. Kineski CAAC, koji je prvi prizemljio ovaj tip, je takođe najavio rigorozna testiranja.

U svetu trenutno postoji 387 aviona tipa 737 MAX koji su prizemljeni od marta prošle godine. Boeing trenutno ima više od 4000 porudžbina a najveći kupci ovog aviona su Southwest Airlines, flydubai, Lion Air, VietJet Air…

27.08.2020.