Evropa

EASA i ECDC ukidaju obavezu nošenja maski

Evropska agencija za bezbednost vazdušnog saobraćaja (EASA) i Evropski centar za prevenciju i kontrolu bolesti (ECDC) saopštili su juče da maske na letovima unutar Evrope više neće biti obavezne. Nakon Sjedinjenih Američkih Država, EASA je takođe odlučila da ukine obavezu korišćenja zaštitnih maski u avionima i na aerodromima koja je doneta 2020. godine kada je počela pandemija korona virusa. Nova odluka agencije stupa na snagu od ponedeljka 16. maja.

„Od sledeće nedelje, maske za lice više neće morati da budu obavezne u vazdušnom saobraćaju u svim slučajevima što je u skladu sa promenljivim zahtevima za javni prevoz nacionalnih vlasti širom Evrope. Za putnike i posade, ovo je veliki korak napred u normalizaciji vazdušnog saobraćaja. Međutim, putnici treba da se ponašaju odgovorno i da poštuju izbore drugih oko sebe. A putnik koji kašlje i kija treba da razmotri nošenje maske za lice, radi sigurnosti onih koji sede u blizini,“ poručio je izvršni direktor EASA-e Patrick Ky.

Međutim, iz EASA-e napominju da avio-kompanije zadržavaju pravo da nošenje maski na njihovim letovima učine obaveznim uprkos odluci dve evropske agencije. Takođe se navodi da putnici koji lete ka destinacijama gde su maske za lice još uvek obavezne iste treba da nose.

„Putnici iz ugroženih grupa treba da nastave da nose masku za lice bez obzira na pravila, idealno masku tipa FFP2/N95/KN95 koja nudi viši nivo zaštite od standardne hirurške maske,“ piše u saopštenju EASA-e i ECDC-a.

12.05.2022.