Džetblu ne može da leti za Amsterdam, oduzeti mu slotovi

Foto: JetBlue

Niskotarifnoj avio-kompaniji Džetblu tokom naredne letenje sezone neće biti dodeljeni slotovi na aerodromu Šipol, saopštio je slot koordinator ANCL.

Vest o oduzimanju letnjih slotova na amsterdamskom aerodromu usledila je svega nekoliko dana nakon što je Džetblu zapretio da će urgirati američke vlasti da KLM-u oduzmu prava na vazdušnoj luci Džon F. Kenedi kao recipročnu meru. Čini se da pretnje Džetblua nisu urodile plodom i da će kompanija ipak ostati bez prava da obavlja saobraćaj ka Amsterdamu.

Američki prevoznik nije jedni čije će operacije biti poremećene naredne godine. ANCL je najavio da će avio-kompanije sa istorijskim pravima na slotove imati 3,1% manje slotova tokom letnje sezone, prenosi Aviation24. Direktor KLM-a poručio je da će avio-kompanija na dnevnom nivou imati 17 polaza manje u 2024. godini kao rezultat redukcije slotova.

Holandska vlada odlučila je da smanji kapacitete Šipola za 10% kako bi redukovala zvučno zagađenje u okolini aerodroma. Holandska vlada ima za cilj da smanji letove u Shiphol na 452.500 godišnje, što je dovelo do kritika KLM-a i drugih prevoznika.

Foto: JetBlue

03.11.2023.

Ostavi komentar