Duplira se broj letova između Kine i SAD

Foto: Airbus - Master Films - Hervé Goussé

Obim saobraćaja između Sjedinjenih Američkih Država i Kine bi uskoro trebao da doživi veliki porast nakon što su vlasti dveju zemalja dozvolile veći broj letova. Kako prenosi Aero Time, američko Ministarstvo transporta (DOT) će od 1. septembra dozvoliti po 6 nedeljnih letova više između SAD i Kine – kako domaćim prevoznicima tako i kineskim.

Naredno povećanje bi trebalo da se dogodi 29. oktobra kada će DOT odobriti još po 24 leta kineskim i američkim avio-kompanijama. Amerikan Erlajns (American Airlines), Junajted Erlajns (United Airlines) i Delta Erlajns (Delta Air Lines) će podeliti 24 nedeljna leta, dok će sa druge strane 24 polaska biti podeljena između šest kineskih prevoznika.

Američke i kineske avio-kompanije trenutno mogu da obavljaju po 12 letova što je mnogo manje nego pre pandemije korona virusa kada je na nedeljnom nivou bilo čak 350 letova.

Povećanja su usledila nakon sastanaka visokih zvaničnika SAD i Kine na kojima je izražena želja da se vazdušna povezanost između dve zemlje poboljša. Kompanija Junajted je odmah nakon najave DOT-a najavila da će obnoviti liniju između San Franciska i Pekinga kao i da će povećati broj letova na ruti San Francisko – Šangaj. Očekuje se da i drugi američki i kineski prevoznici uskoro najave nove linije i frekvencije.

Foto: Airbus – Master Films – Hervé Goussé

14.08.2023.