Direktor Qatar Airwaysa skeptičan po pitanju dekarbonizacije industrije

qatar airways, vesti iz avijacije

Izvršni direktor Qatar Airwaysa Akbar Al Baker je bio jedan od govornika na ovogodišnjem Katarskom ekonomskom forumu u Dohi i tom prilikom se osvrnuo na ciljeve održivosti u avio-industriji. Iako većina svetskih avio-kompanija teži da neutrališe štetne gasove u svojim operacijama, Al Baker smatra da industrija neće uspeti da dostigne karbonsku neutralnost do 2050. godine.

Mada je sredina 21. veka određena kao rok do kada avijacija treba da prestane da zagađuje životnu sredinu, prvi čovek katarskog prevoznika smatra da tako nešto neće biti moguće. Al Baker je rekao da svi „samo pričaju o tome“ ali da bitni ljudi u industriji nisu realni u svojim namerama.

On je sa okupljenima na katarskom forumu podelio i mišljenje o aktuelnim rešenjima za smanjenje zagađenja, kao što su održivo avio-gorivo (SAF) i vodonični pogon. Izvršni direktor Qatar Airwaysa navodi da ne postoji dovoljna proizvodnja održivog avio-goriva kao i da tehnologija sa vodonikom još uvek nije spremna. U prilog Al Bakerovim argumentima je govorio i šef Boeinga, David Calhoun, koji je rekao da će vodonična tehnologija biti zrela tek u drugoj polovini ovog veka.

25.05.2023.

Ostavi komentar