Severna Amerika

Direktor Air Canade na meti kritičara zbog (ne)znanja francuskog jezika

Izvršni direktor kanadske nacionalne avio-kompanije Michael Rousseau dobio je mnogo negativnih kritika nakon što je otkriveno da ne govori francuski jezik. Naime, CEO Air Canade imao je svoj prvi javni govor u sredu u Monteralu, gradu u provinciji Kvebek gde veliki broj stanovnika vlada francuskim jezikom. Nakon dvadesetšestominutnog govora na engleskom, novinari lokalnih medija su svoja pitanja postavljali na francuskom zbog čega je direktor zamolio iste da pitanje postave na engleskom jer drugi jezik ne govori.

Intervju sa direktorom kompanije postao je viralan a Michael Rousseau se veoma brzo našao na meti kritičara iz Kvebeka. Svoj stav je podelila i stranka New Democratic Party (NDP) koja je pozvala direktora da da ostavku dok je prvi čovek partije, Alexandre Boulerice, rekao da Michael Rousseau pljuje u lice Kvebečana i drugih francuskih zajednica u zemlji. Ministarka zvaničnih jezika Kanade Ginette Petitpas Taylor je napisala na svom Twitter nalogu kako Air Canada treba da upotrebljava oba jezika dok rukovodstvo fimre treba da bude primer drugima.

Nedugo nakon intervjua, Michael Rousseau je izdao zvanično saopštenje u kojem se izvinjava se zbog svog neznanja, obećavajući da će naučiti francuski jezik.

05.11.2021.