Dijaspora BiH traži ostanak Viz Era u Tuzli

Tuzla

Odluka avio-kompanije Viz Er ( Wizz Air ) da ukine bazu u Tuzli, iznenadila je građane Bosne i Hercegovine zaposlene u inostranstvu, pogotovo u Nemačkoj, koji su aerodrom u Tuzli i najviše koristili za dolazak u zemlju.

Zbog toga je udruženje Pangea iz Nemačke zatražilo od državnog ministra za komunikacije i promet Edina Forte , iznalaženje modaliteta da mađarska niskotarifna avio-kompanija ostane u Tuzli.

„S najavom ukidanja avio baze u Tuzli, ukidaju se devet od 13 Viz Erovih linija za Tuzlu, među njima i za četiri glavna grada Berlin, Štokholm, Beč i Kopenhagen (Malme). Pored ovih destinacija, neće biti ni linija za Ajndhoven, Geteborg, Baden Baden, Friedrishafen, Nirnberg, Keln i Bilund. U svim ovim gradovima živi ogroman broj bh. iseljenika koji koriste postojeće avio linije. Zabrinjavajuće je da niko od zaduženih čelnika nije reagovao i ponudio pomoć kako bi se pronašlo rešenje za ovaj problem. Javnosti je poznato da BiH ima veliku dijasporu sa ogromnim uticajem na bh. ekonomiju, kako kroz doznake iz inostranstva, tako i kroz ulaganja i konzumiranje usluga i robe tokom boravka u domovini“ – kaže se u saopštenju ovog udruženja a prenosi Klix.ba.

24.07.2023.