Desetorica ljudi osuđeni zbog obaranja leta PS752

Foto: Alec Wilson

Vojni sud u Iranu je osudio desetoricu pripadnika oružanih snaga zbog obaranja putničkog Boeinga 737 kompanije Ukraine International Airlines. Prvooptuženi, komandant protivvazdušnog sistema koji je i oborio let PS752 je osuđen na deset godina zatvora dok su devetorica operatera Tora M1 osuđeni na između jednu i tri godine. Sud tvrdi da su vojnici napravili 2 ključne greške, odnosno da nije uspeo da podesi nivo radara povezanog sa sistemom i da se nije konsultovao sa drugim komandnim centrom da li da obori metu. Komandant je tokom suđenja tvrdio da je u trenutku obaranja došlo do prekida komunikacije sa centrom ali tako nešto nije dokazano na sudu.

Međutim, porodice žrtava nisu zadovoljne sudskim presudama koje su ocenile kao „besmislene i neprihvatljive“. Udruženje PS752 koje okuplja sve porodice žrtava je izdalo i saopštenje povodom presude:

„Ovaj sud nije procesuirao komandante i glavne izvršioce ovog zločina, osudio je desetoricu optuženih nižih oficira sa potpunom nejasnoćom o njihovom poreklu i identitetu, održavao sednice samo u četiri oka, omalovažavao porodice koje su prisustvovale ročištima i na kraju je doneo lažnu presud da okonča ovu šaradu u skladu sa njihovim unapred određenim scenarijem bez sprovođenja potpune, nepristrasne istrage.“

Iranske oružane snage su 8. januara 2020. godine oborile Boeing 737-800 kompanije UIA koji je saobraćao između Teherana i Kijeva na letu PS752. U stravičnom obaranju je poginulo 176 putnika, uglavnom Iranaca i Kanađana. Tragedija se dogodila tokom vrhunca tenzija između SAD i Irana.

Foto: Alec Wilson

19.04.2023.