Delta i Air France-KLM preuzimaju ITA Airways

Foto: Andreeer

Italijansko Ministarstvo ekonomije i finansija je juče odabralo konzorcijum predvođen firmom Certares za narednu fazu pregovora oko preuzimanja udela u nacionalnom avio-prevozniku. Naime, ponuda konzorcijuma koji čine Certares, Air France-KLM i Delta Air Lines bila je superiornija od konkurentske zbog čega će ove tri kompanije dobiti mogućnost da nastave pregovore sa Vladom i na kraju preuzmu deo vlasništva ITA Airways-a.

Certares, Air France-KLM i Delta Air Lines su navodno ponudili 600 miliona evra za 60% avio-kompanije, a ovim aranžmanom Italija bi postala manjinski vlasnik sa 40% udela i pravom da odlučuje o određenim starteškim pitanjima, prenosi Reuters.

Sa druge strane, zajednička ponuda Lufthanse i kompanije MSC nije bila dovoljno dobra za italijansku vladu jer je ova grupa želela da preuzme čak 80% ITA Airways-a i za to je bila spremna da plati između 850 i 900 miliona evra. Međutim, Lufthansa ističe da je njena pozicija u Italiji još uvek veoma jaka, a podatak da je ova zemlja najveće tržište kompanije van Nemačke govori u prilog tome.

Foto: Andreeer

01.09.2022.