Evropa

Danska ulaže kapital u SAS

Prema međustranačkom sporazumu objavljenom 10. juna 2022, Danska će prihvatiti otpis i konverziju svog postojećeg finansijskog učešća i uložiti novi kapital u SAS. Međutim, danska država zahteva jednog ili više novih većinskih akcionara kako bi obezbedila da njeno sopstveno učešće ostane manjinsko.

„SAS je u veoma ozbiljnoj situaciji“, rekao je danski ministar finansija Nikolaj Vamen u saopštenju. „Sa današnjim sporazumom, postoji saglasnost da je država spremna da preuzme svoj deo odgovornosti za obnavljanje SAS-a, i da država i dalje želi da bude odgovoran i dugoročni suvlasnik SAS-a u korist danske međunarodne pristupačnosti, danskog izvoza i poslovanja, kao i danskih radnih mesta.”

Saopštenje iz Danske dolazi nakon što je Švedska 7. juna 2022. objavila da neće ulagati novi kapital u SAS, iako će postojeće dugove pretvoriti u vlasnički kapital. U međuvremenu, 9. juna 2022, piloti SAS-a iz Švedske, Danske i Norveške upozorili su da su od 29. juna mogući štrajkovi zbog smanjenja plata i troškova.

„Uložili smo mnogo da pomognemo SAS-u i ponudili smo kompaniji ogromne uštede. Ali ni pod kojim okolnostima ne možemo da pristanemo na pogoršanje (ili smanjenje plata) za više od 30 odsto koje zahteva SAS“, rekao je lider danskog pilotskog sindikata Henrik Tiregod.

12.06.2022.