Fleš Region

Croatia Airlines uzima Airbuse A220

Hrvatski nacionalni avio-prevoznik je odlučio da podmladi i unificira flotu aviona nabavkom novih Airbusa A220. Najveći evropski proizvođač aviona dostaviće 6 primeraka modela A220 kompaniji Croatia Airlines, a isporuka letelica će biti kompletirana 2026. godine. Novim regionalnim avionima prevoznik iz Zagreba će zameniti propelerce Bombardier Dash-8 koji su u proseku stari 13,5 godina i koji će nakon dolaska svih Airbusa A220 verovatno napustiti flotu.

Iako je Croatia Airlines zvanično potvrdila nabavku aviona, ona nije pojasnila za koju verziju Airbusa A220 se odlučila. U saopštenju hrvatskog prevoznika se navodi da se nabavljaju regionalni avioni kapaciteta 148 i 127 mesta što znači da se Croatia Airlines odlučila za obe varijante ali ipak nije navela koliko primeraka kojih verzija dobija.

„Novim i kvalitetnijim zrakoplovima A220, kapaciteta 148 i 127 sjedala, osigurat će se bolji odgovor na konkretne potrebe putnika i efikasniji poslovni model, zahvaljujući kojem će se otvoriti i dodatne prilike u našem poslovanju, osiguravajući našim putnicima, našem vlasniku Republici Hrvatskoj i našim zaposlenima unapređenje i održivi razvoj,“ navodi se u saopštenju kompanije.

04.10.2022.