Comac može da ugrozi Boeing i Airbus u narednih 10 godina

comac-c919

Kineski proizvođač aviona Comac mogao bi parirati zapadnom duopolu Boeinga i Airbusa u narednih 10 do 15 godina jer problemi u lancu nabavke i dalje postoje u avio industriji, rekao je šef Međunarodne asocijacije za vazdušni transport.

Problemi u lancu snabdevanja potencijalno bi se mogli protegnuti do 2027. godine, rekao je generalni direktor Willie Walsh na regionalnom brifingu udruženja za Bliski istok u Dubaiju u utorak.

“Biće potrebno vreme da Comac bude pravi konkurent na globalnom nivou ali verujem da će tamo stići. Govorimo o 10, 15 godina… to je duži vremenski okvir, ali ja definitivno verujem da će to stići”, rekao je.

“Njihova ambicija je sjajna i prema mom iskustvu sa Kinom, kada imaju tu ambiciju, imaju odlučnost i ispuniće je.”

Predsednik avio-kompanije Emirates Tim Clark rekao je na sastanku Iata u ponedeljak da Comac ima „zlatnu priliku“ da iskoristi prednosti uskih grla u snabdevanju starih proizvođača aviona.

“Sada je vreme. Imaju zlatnu priliku da krenu napred i iskoriste prednosti nasleđenih OEM proizvođača lanca nabavke koji postoje danas. Imaju još jedan put, a to je da moraju svoje letelice uskladiti sa evropskim i američkim propisima”.

05.06.2024.