Afrika

COMAC C919 uskoro u Africi?

Foto: Ken Chen

Prošla nedelja je bila veoma važna za kinesku vazduhoplovnu industriju. Sertifikacija modela C919 proizvođača COMAC označila je kraj razvoja i testiranja aviona za kojeg se odlučilo već 28 kupaca. Na listi naručilaca aviona uskoro bi mogla da se pojavi još jedna avio-kompanija, a radi se o Nigeria Air-u, novom nacionalnom prevozniku najmnogoljudnije zemlje Afrike.

Ministar vazduhoplovstva Nigerije Hadi Sirika je u intervjuu za Reuters izjavio da bi nova kompanija mogla da razmotri mogućnost nabavke novih kineskih aviona. On je izjavio da Kina i Nigerija imaju srdačan i prijateljski odnos koji donosi benefite obema stranama. Gospodin Hadi Sirika navodi da Nigeria Air još uvek nije razmatrao C919 ali da će to uraditi ako letelica bude dobra kao i drugi avioni u klasi.

Inauguralni let nacionalnog prevoznika se očekuje krajem 2022. godine i već je najavljeno da će prva linija biti ona između Abudže i Lagosa, prestonice i najvećeg grada zemlje. Nigeria Air će startovati sa 3 Boeinga 737-800 ali je plan kompanije da do 2025. godine poveća flotu na čak 30 aviona. Prevoznik planira da u narednim godinama krene da koristi i Airbusove uskotrupne avione.

Foto: Ken Chen

03.10.2022.