China Eastern pomera prvi komercijalni let sa domaćim C919

China Eastern Airlines, prva avio-kompanija kojoj je isporučen domaći avion COMAC C919, je navodno odlučila da odloži uvođenje ovog tipa aviona u komercijalnu upotrebu. Naime, prvi komercijalni let sa C919 bio je zakazan za 28. februar na liniji između Šangaja (SHA) i Pekinga (PEK) ali je kompanija u svom rezervacionom sistemu unela izmene i sada oveaj let planira sa Airbusom A320.

Razlog za odlaganje prvog leta još uvek nije poznat ali lokalni mediji u Kini prenose da ovaj let nije ni bio potvrđen i da će COMAC C919 ući u upotrebu na proleće. COMAC-ov avion China Eastren Airlines-a registrovan je pod oznakom B-919A i svoj poslednji let je imao 2. februara kada je leteo između aerodroma Jangdžou i vazdušne luke Šangaj Pudong gde se još uvek nalazi.

COMAC je isporučio C919 China Eastern Airlines-u u decembru 2022. godine, a kompanija je postala prva koja je letela tim tipom aviona. China Eastern je naručila pet primeraka i očekuje se da će dobiti 4 preostala aviona tokom 2023. godine. Uprava za civilno vazduhoplovstvo Kine (CAAC) dodelila je sertifikat tipa za C919 u septembru prošle godine.

10.02.2023.