Četiri države u SAD se pridružile tužbi protiv JetBlue-a

Foto: JetBlue

Američke savezne države Kalifornija, Merilend, Nju Džersi i Severna Karolina su odlučile da se pridruže Ministarstvu pravde (DOJ) u tužbi protiv predložene akvizicije Spirit Airlinesa od strane kompanije JetBlue.

Želja ove četiri savezne države je da spreče preuzimanje Spirit Airlinesa jer smatraju da bi nestanak ove avio-kompanije negativno uticalo na putnike jer bi se konkurencija u vazdušnom saobraćaju smanjila, a cene bi se istovremeno povećale. Posledice akvizicije bi mogli da osete desetine miliona putnika dok bi najpogođeniji bili oni koji se često oslanjaju na usluge niskotarifne avio-kompanije.

„Radujemo se što ćemo voditi parnicu u ovom važnom slučaju zajedno sa našim pravnim institucijama država partnera kako bismo sprečili JetBlue da eliminiše svog rivala, Spirit. Danas pozdravljamo države Kalifornije, Merilend, Nju Džersi i Severnu Karolinu, koje se pridružuju žalbi da zaštite prednosti konkurencije u avio-industriji u ime svojih građana,“ izjavio je prvi zamenik pomoćnika državnog tužioca Doha Mekki.

Ministarstvo pravde je zajedno sa državnim tužiocima Komonvelta Masačusetsa, države Njujork i okruga Kolumbija podnelo tužbu 7. marta ove godine u cilju sprečavanja kompanije JetBlue u njenoj nameri da preuzme svog rivala. Kupovina „teška“ 3,8 milijardi dolara bi po mišljenju nadležnih institucija eliminisala konkurenciju na tržištu.

Foto: JetBlue

03.04.2023.