Čenej od „low cost“ letova do katanca

Čenej

Aerodrom Novi Sad-Čenej je od pre nekoliko dana zatvoren, a velika očekivanja stanovnika Novog Sada da će se sa ovog mesta uskoro moći direktnim letovima do nekih evropskih i regionalnih destinacija, polako padaju u vodu.

Urbanističkim planom od pre dve godine na ovom mestu je bila predviđena lokacija sa koje će moći da se leti do regiona, koja će biti opremljena sa dve piste, hotelom, hangarima, pristaništem i kargo delom. Davne 2015. godine, tadašnji rukovodilac na Aerodromu Čenej, Steva Popov, izjavio je kako su se pojavila i dva biznismena koja žele da ulažu u aerodrom, odnosno izgradnju piste i aerodromske zgrade, ali se ni to nije dogodilo, a u međuvremenu jedan od biznismena je i likvidiran u nikada rasvetljenom slučaju.

Da stvari po ovaj aerodrom stoje izuzetno loše pokazuje i činjenica da Aeroklub „Novi Sad“ dve godine nije podneo finansijski izveštaj, kao i to da je račun u blokadi još od 2020. godine. Vreme koje je pred nama će pokazati hoće li se ostvariti planovi o izgradnji piste dužine 1.700 i širine 30 metara, na koju će moći da sleću avioni sa rasponom krila od 24 do 36 metara. Maksimalni kapacitet ovakvih aviona je oko 100 mesta i uz to, aerodrom bi imao i travnatu poletno-sletnu stazu.

08.11.2023.